- De goudprijs heeft vrijdag een nieuw recordniveau bereikt.
- Het edelmetaal doet het al het hele jaar goed en profiteert nu ook van speculatie over verdere renteverlagingen in de VS.
- Als vastrentende beleggingen minder opleveren, kan dat positief uitpakken voor goud.
- Lees ook: 3 redenen waarom de goudprijs in 2025 nog verder kan stijgen, volgens analisten van Goldman Sachs
De goudprijs profiteert van het vooruitzicht van meer renteverlagingen in de VS. De koers van goud is verder gestegen en heeft een nieuw recordniveau bereikt.
Goud had vrijdagmiddag op de metalenmarkt in Londen een waarde van rond de 2.611 dollar per troy ounce (31,1 gram).
De Amerikaanse Federal Reserve begon woensdag met een renteverlaging van een half procentpunt. Het was de eerste renteverlaging door de Fed sinds 2020.
Hogere rentetarieven zijn doorgaans ongunstig voor beleggingen in goud, omdat die investering geen rente oplevert. Door het vooruitzicht van een renteverlaging wordt goud dus een aantrekkelijkere belegging.
De stijging werd ook veroorzaakt door een zwakkere dollar, waardoor goud goedkoper wordt voor handelaren met andere valuta's. Hierdoor stijgt de vraag naar het edelmetaal en dat duwt de prijs omhoog.
Goud is dit jaar al meer dan een kwart meer waard geworden. Naast de lagere rentes wordt de goudprijs ook gestuwd door de spanningen in het Midden-Oosten. Verder hebben ook centrale banken in Azië veel goud opgekocht.
Goud biedt ook bescherming tegen geopolitieke onrust en inflatie
Diverse analisten wezen eerder dit jaar al op de kansen van een verdere stijging van de goudprijs. Naast een lagere rente spelen hierbij ook geopolitieke zorgen én het risico dat de inflatie toch weer opleeft een rol.
Wat betreft de geopolitiek gaat het onder meer om de oorlogen in Oekraïne, het Midden-Oosten en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. In het geval een crisis zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot goud.
Verder twijfelen sommige analisten over de forse verlaging van de beleidsrente die de Federal Reserve heeft doorgevoerd afgelopen woensdag. Er is een risico dat dit de inflatie weer aanwakkert.
Tot slot speelt ook mee dat centrale banken buiten de VS de afgelopen jaren meer goud zijn aan bijkopen als onderdeel van de buitenlandse reserves. Neem bijvoorbeeld China, dat sinds eind 2022 z’n goudreserves fors is gaan verhogen om zo minder afhankelijk van de dollar te worden. Vooral in opkomende landen leven zorgen dat de VS via de dollar extreem veel economische druk kunnen uitoefenen.